ژورنال های جعلی یا هایجک شده! (Fake/Hijacked Journal)
کلاهبرداری و سوء استفاده از نام و اعتبار یک ژورنال معتبر ، توسط افرادی سودجو جهت فریب نویسندگان مقالات و پژوهشگران!
در طول سالهای اخیر به دنبال رشد قابل توجه علاقه مندی دانشجویان جهت چاپ مقالات خود در ژورنال های بین المللی و در عین حال ناآگاهی از معیارها و شاخص های صحیح این فرآیند (نظیر درک اشتباه از مفهوم ژورنال های open access) ، فرصتی برای کلاهبرداران پدید آورد که با جعل هویت برخی مجلات علمی معتبر ( از جمله شناسه ISSN ، اطلاعات شناسنامه ای ژورنال ، و….) وبسایت هایی را بعنوان وبسایت اصلی ژورنال بصورت حرفه ای ایجاد نمایند و در قبال دریافت مبالغ هنگفت ، مقالات را به چاپ آنلاین برسانند!
بعنوان یک نمونه ژورنال جعلی میتوان به مجله هایجک شده نشنال پارک سوئیس (در آدرس جعلی naukpublication[dot]org) اشاره نمود که متاسفانه تقریبا اغلب مقالات آن را نویسندگان ایرانی تشکیل داده اند.
اولین ژورنال هایجک شده مربوط به ژورنال سویسی Archives des Sciences بوده است. و بنا به گزارش ها، در طول سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ بیش از ۲۰ ژورنال جعل شدند (wikipedia) عمده این ژورنال ها ، مجلاتی بودند که فقط نسخه چاپی (print-only journals) داشته اند، و همین امر فرصتی برای کلاهبرداران پدید آورد تا با ثبت دامنه ای بنام آن ژورنال فعالیت خود را رسمی جلوه دهند.
به جهت اهمیت این موضوع و اطلاع بخشی در میان جامعه دانشگاهی ، وزارت علوم تحقیقات و فناوری در گزارش های دوره ای خود در خصوص معرفی ژورنال های نامعتبر ، بخشی از این گزارش را اختصاص به معرفی ژورنال های تقلبی یا هایجک شده قرار داده است. از سوی دیگر بسیاری از وبسایت ها و گاها وبلاگ ها در فضای وب سعی در معرفی و بروز رسانی فهرست این قبیل ژورنال های جعلی می دارند.